Stap voor stap aanwijzingen om een airco te installeren

Het installeren van een airconditioning klinkt als een lastige klus, waar u beter een specialist in kan huren. Dat is echter niet altijd meer nodig: de laatste tijd zijn er steeds meer kits op de markt gekomen die u zelf kunt installeren. Omdat deze zelfbouwunits snelkoppelingen hebben voor de leidingen en zijn bovendien al gevuld met de koelvloeistof. Daarmee hoeft u als doe-het-zelver eigenlijk weinig moeilijke dingen meer te doen: zolang het gaat om een kleine airconditioning, die met niet meer dan drie kilo koelvloeistof werkt, kunt u hem gewoon zelf monteren en aansluiten. Hoe u dat precies doet, leest u hier.

Airco installeren doe-het-zelf

Iedere airconditioning bestaat uit twee onderdelen: eentje binnen, en eentje buiten. Het liefst legt u deze twee units niet al te ver uit elkaar, want hoe verder de afstand is die de airco moet overbruggen, hoe minder effectief hij zal verkoelen en hoe groter de pomp is die u nodig heeft. Vaak kiest men ervoor om een onderdeel op het dak te plaatsen, en de corresponderende unit daar direct onder te plaatsen. Door een beugel te monteren, kan u de unit binnen gemakkelijk ophangen. De leidingen voert u door een gat in de muur naar de buitenwand, en leidt u naar de unit buiten. Deze kunt u gewoon op het dak plaatsen, maar hij kan ook aan een beugel opgehangen worden. Afhankelijk van de locatie en de lengte van de leidingen, kunt u hiervoor de beste oplossing kiezen.

Aansluiten van de kabels

Op dit moment bent u eigenlijk al bijna klaar. Het enige dat u nog hoeft te doen, is het correct aansluiten van de leidingen en van de stuurkabel. Als particulier kunt u dit in principe zelf doen, hoewel u wel goed moet opletten en zeker van uw zaak moet zijn: het aansluiten van de leidingen luistert namelijk vrij nauw. Maar let op: als de airco geïnstalleerd wordt bij een bedrijf, moet u hiervoor een gecertifieerd bedrijf inschakelen. Airconditioningssystemen vallen namelijk onder de F-gassen-verordening: dat betekent dat u die niet zomaar zelf mag plaatsen. Het installeren van de leidingen kost u meestal ongeveer honderd euro. Voor dat bedrag wordt de aansluiting niet alleen gerealiseerd, maar wordt het systeem ook vacuüm gemaakt, getest en gecontroleerd. Zo weet u zeker dat het correct werkt en dat er geen gevaarlijke gassen vrij zullen komen bij het gebruik van de airconditioning.

Een elektrotechnisch installatiebedrijf inschakelen

De installatie van een airco is specialistisch werk. Twijfelt u, of komt u er niet uit? Schakel dan een elektrotechnisch installatiebedrijf in. De elektriciens van Koldijk BV installeren de airconditioning op vakkundige wijze zodat u optimaal kunt geniet van een aangenaam woonklimaat.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.