In 7 stappen klaar voor zonnepanelen

Je ziet ze steeds vaker op daken, die zonnepanelen. De zonnepanelen markt stijgt flink: steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in zonnepanelen. En dat is een goed idee, want je bespaard daarmee enorm op je energierekening! Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, moet er veel geregeld worden. Met de onderstaande tips ben je in 7 stappen klaar voor zonnepanelen.

Stap 1: Kijk naar je energieverbruik

Je energieverbruik bepaald hoeveel panelen je nodig hebt om je eigen energie op te kunnen wekken. Deze informatie kun je verkrijgen via je energieleverancier.

Stap 2: Reken uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Hoeveel panelen je nodig hebt, hangt niet alleen af van je verbruik. Het soort zonnepaneel, de hoeveelheid zonlicht, de ligging en helling van de panelen bepalen de opbrengst per paneel. Een gemiddeld gezin bestaande uit 4 personen heeft ongeveer 16 panelen nodig om hun verbruik te dekken.

Stap 3: De meterkast-check

Wanneer je zonnepanelen wilt laten plaatsen, moet er een extra groep worden aangelegd in je meterkast. Bij nieuwere woningen heb je vaak al één of meerdere extra groepen, bij oudere woningen moet je deze laten plaatsen.

Stap 5: Bepaal de plaats van de omvormer

De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte energie wordt omgezet in bruikbare stroom. Er zijn verschillende soorten omvormers. Bepaal samen met de installateur welke omvormer het meest geschikt is. Kijk zelf alvast waar je de omvormer zou kunnen laten plaatsen. De meterkast is een populaire plek, maar ook de kast in de gang is een geschikte locatie. De omvormer heeft een grote van ongeveer twee schoenendozen, en is dus niet heel groot.

Stap 6: Bereken de kosten

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering, het is dus handig om vooraf te weten wat je kunt verwachten qua kosten. Er zijn veel regelingen waar je gebruik van kunt maken om een deel van de kosten terug te krijgen. Zo heb je in een aantal gemeentes recht op een subsidie, kun je gebruik maken van de salderingsregeling of kun je de BTW terugvragen. De installateur weet hier alles van.

Stap 7: De terugverdientijd

Door het plaatsen van zonnepanelen bespaar je al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening. Op deze manier verdienen zonnepanelen zichzelf in de loop van de tijd terug. De gemiddelde terugverdientijd is 8 jaar, maar door de stijgende gasprijzen gaat het veel sneller. Je verdient zonnepanelen nu in ongeveer 5 jaar terug.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.