Woonklimaat verbeteren door uw kruipruimte te isoleren

Bijna twintig procent van de woningen in België heeft last van vocht of water in de kruipruimte. Steeds meer bewoners gaan daarom ook over tot kruipruimte isolatie. Dat is een goede keuze, want de kosten van de kruipruimte isolatie zijn relatief klein, vergeleken met wat men beweert. In samenwerking met Isolatie-Bedrijf.be hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet.

De isolatie van uw kruipruimte

Zowel houten als betonnen vloeren kunnen worden geïsoleerd. De isolatie mogelijkheden van uw vloer op de begane grond hangt af van de aanwezigheid van een kruipruimte, kelder of andere onverwarmde ruimtes. Met een kruipruimte van vijftig centimeter kunt u ervoor kiezen uw kruipruimte te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt onder de draagvloer of tussen de draagvloer en de gewapende dekvloer bevestigd. Vaak worden isolatiechips (polystyreen), isolatieparels (EPS) en isolatiematrassen gebruikt. Ook natuurlijke isolatie materialen, zoals schelpen, zijn een goede isolatie.

De prijzen van kruipruimte isolatie

De prijzen om uw kruipruimte te laten isoleren is afhankelijk van het soort huis dat u heeft, het aantal m2 en het gekozen isolatiemateriaal. Ook de vochtproblemen in uw kruipruimte kunnen een rol spelen in het isoleren. De gemiddelde prijs is zo’n € 20 tot € 25 euro per m2.

Gemiddelde prijzen:

  • Tussenwoning: € 800 euro tot € 900 euro
  • Twee onder een kap woning € 1100 euro tot €1300 euro.

De voordelen van kruipruimte isolatie

De kruipruimte isoleren heeft veel voordelen. Een goed voorbeeld is de warme voeten. Doordat er geen koude lucht door de kruipruimte kan en warmte niet vertrekt door de kruipruimte blijven uw huis en uw voeten vele malen warmer.

  • Een ander voordeel is dat er minder vochtproblemen. Schimmels en zwammen zullen komen.
  • Ook zijn er minder kansen op allergische reacties en minder huisstofmijt.
  • Ongedierte wordt ook afgeweerd. Dus minder pissebedden, muggen, slakken en zilvervisjes.
  • De kosten zijn relatief lager dan gedacht en het bespaart gas.

De nadelen van kruipruimte isolatie

De kruipruimte isoleren bespaart weinig, daarom doe je het meestal om vochtproblemen te bestrijden. Het kan soms enkele maanden duren voor de isolatie tegen de vochtproblemen effect begint te krijgen. Dit komt ondermeer door hoe vochtig de kruipruimte nu is. De optimale luchtvochtigheid ligt onder de vijfenzestig procent.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.