Convectoren of radiatoren?

In een radiator stroomt er warm water door buizen. Het water wat hier doorheen stroomt verwarmt de buizen die vaak van aluminium, staal of gietijzer gemaakt worden. De lucht hier om heen wordt weer verwarmd door de buizen. Deze lucht die in de ruimte ontstaat is een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte. In een convector is de lucht die vrijkomt alleen convectiewarmte. Door onderdruk vormt er een systeem van warmteluchtcirculatie.

Voordelen van stralingswarmte

  • Stralingswarmte is over het algemeen gezonder dan convectiewarmte. Dit komt door de warme lucht die ingeademd wordt en niet uit een verwarmingselement komt. Hierdoor komt er stof mee.
  • Veel mensen vinden dat stralingswarmte meer warmte mee brengt en aangenamer aanvoelt dan convectiewarmte.

Voordelen van convectiewarmte

  • Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming. Dit omdat het koude lucht zuigt en deze opwarmt.
  • De omgeving warmt gelijkmatiger op dan stralingswarmte.
  • Een convector is vaak kleiner dan een radiator en dus makkelijker te plaatsen en te verwerken in uw huis.
  • Een convector is over het algemeen energiezuiniger dan een radiator

Kiezen voor een radiator of een convector?

Nu er een aantal voordelen van beide verwarmingssystemen opgenoemd zijn, kunt u een keuze maken wat het beste bij u past. Gaat u voor een energiezuinige, licht en compacte, makkelijk onderhoud en een koude buitenkant zodat het makkelijk aan te raken en schoon te maken is? Kies dan voor een convector. Gaat u voor een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte, die gezonder is en waar de lucht aangenamer aanvoelt? Dan kunt u het beste kiezen voor een radiator. Wanneer u overweegt om een verwarmingssysteem aan te schaffen, is het dus belangrijk om beide opties te vergelijken en samen met een specialist de beste optie voor u uit te kiezen.

Hulp inschakelen van een vakman

Klimaathandel werkt samen met diverse verwarmingsmonteurs uit heel Nederland. Overweegt u een convector of radiator? Neem dan eens contact op met de verwarmingsmonteurs van Van Vliet. Het bedrijf is specialist in het plaatsen van verwarmingssystemen en benodigdheden.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.