De effecten van het klimaat op uw gevel

Wanneer u een prachtige gevel heeft laten aanleggen bent u daar natuurlijk trots op. In de loop der jaren kan het echter zo zijn dat de gevel van uw huis aanzienlijk minder mooi wordt, dit terwijl u tijdens de bouw alles goed in de gaten hebt gehouden en u er zeker van bent dat alles goed verlopen is. Het nadeel is echter dat het klimaat, en met name de regen, ook bij een goed gebouwde gevel in de loop der jaren flink wat schade aan kan brengen, wij leggen u uit hoe dit komt.

Water

Water is één van de meest beschadigende stoffen wanneer het aankomt op uw gevel. Doordat het in Nederland zoveel regent hebben wij geen tekort aan water en uw gevel ondervindt hier de nodige last van. Tijdens het bouwen is er bouwvocht in uw muren achtergebleven, dit hoort er na de verbouwing langzaamaan uit te verdwijnen. Soms gebeurt dit echter niet, of wordt de muur nadat het vocht verdwenen was opnieuw vochtig, en het klimaat speelt hier een grote rol in. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te letten op de samenstelling van het materiaal van uw gevel, de aanwezigheid van scheuren en naden tijdig op te merken en constructie- en uitvoeringsfouten zoveel mogelijk te beperken.

De lucht zelf

De lucht buiten is essentieel voor de mens, het zorgt ervoor dat we ademen en leven. Maar de lucht zit niet alleen maar vol met goede stoffen. Zo is er sprake van luchtvervuiling en zijn er atmosferische invloeden die ervoor zorgen dat de gevel van uw huis goed aangetast kan worden. Het hangt er in dit geval veel vanaf of waar u woont en uit wat voor materiaal uw huis precies bestaat. Wanneer u in een regio woont waar het milieu een stuk agressiever is ten opzichte van uw huis, grootste voorbeeld is hiervoor zure regen, dan kan het milieu een stuk onvriendelijker zijn dan u in het eerste opzicht gedacht had. Het belangrijkste wanneer u in een dergelijk gebied woont is om ervoor te zorgen dat het materiaal van uw gevel opgewassen is tegen alle verschillende stoffen die uw huis willen aantasten.

Hoe bescherm ik mijn gevel?

Wanneer u ervan verzekerd bent dat uw gevel bescherming nodig heeft is het tijd om te kijken naar de verschillende opties die u hebt om uw muur te beschermen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw gevel te impregneren, uw gevel te bekleden of voor hydrofuge te kiezen. Het impregneren van uw muur werkt vooral tegen opkruipend vocht, u maakt de muur als het ware waterdicht en de poriën van de gevel laten geen water meer door. Gevelbekleding is ideaal om uw muur van weersomstandigheden van buitenaf te beschermen, dit kan bijvoorbeeld met een aluminium of een houten plaat die tevens ook nog eens in verschillende stijlen te bewerken is. Hydrofuge is wat dat betreft een allesomvattende oplossing, u beschermt hiermee uw gevel met een coating. Deze coating zorgt ervoor dat zowel wind, vuil en regen van uw muur af houdt.

Bronvermelding: De Jong, gevelreiniging specialist uit Amsterdam.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.